Huisje, boompje, beestje .... relatiebreuk!

Het belang van een goede samenlevingsovereenkomst voor ongetrouwde samenwoners

Huisje, boompje, beestje …. relatiebreuk!

Dag van de Scheiding 2024 – Extra aandacht voor ongetrouwde samenwoners.

Dit jaar is de Dag van de Scheiding op vrijdag 13 september 2024. Toeval of niet, dit jaar valt het dus precies op vrijdag de 13de. Uit mijn praktijk weet ik, dat voor sommigen een relatiebreuk echt onheilspellend is. Dat geldt zeker voor mensen die ongetrouwd samenwonen. Ook als samenwoners uit elkaar gaan, spreek ik over een scheiding.

Al jaren loopt het aantal huwelijken terug. Veel geliefden kiezen ervoor ‘gewoon’ samen te leven. Opvallend genoeg doen steeds meer mensen dit zonder afspraken vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst.

Het dagelijks leven van samenwoners, echtparen/geregistreerde partners verschilt niet veel. Maar als de liefde over is kunnen echtgenoten terug vallen op ‘de rechten en plichten’ uit de wet. Daar is één heel wetboek aan gewijd. Voor samenwoners is het niet zo zwart/wit. Hierdoor wordt uit elkaar gaan best complex, misschien niet in praktische zin, maar juridisch gezien wel.

Wel een bucketlist, geen samenlevingsovereenkomst

Jullie hadden grote dromen en maakten samen een bucketlist. Alimentatieplicht stond daar natuurlijk niet op. Maar als de een van de partners substantieel meer voor de kinderen zorgt, hiervoor ook minder is gaan werken; dan heeft diegene als ‘samenwoner’ het nakijken als jullie uit elkaar gaan. Er is namelijk geen sprake van recht op partneralimentatie.

Zo zijn er nog meer zaken die niet automatisch zijn geregeld voor samenwoners. Ook met een roze bril op, is het daarom verstandig om afspraken te maken ‘just in case’. Dat scheelt veel onduidelijkheid en gedoe achteraf. De notaris kan jullie daarbij helpen. Als familierechtadvocaat kan ik vervolgens toetsen, wat die afspraken betekenen, mocht er sprake zijn van een relatiebreuk.

Beter voorkomen, dan genezen

Net zoals je je insmeert als je de zon in gaat, zo vormt een samenlevingsovereenkomst een vorm van bescherming. Dat is beter dan later ‘op de blaren’ te moeten zitten. Misschien niet zo romantisch als een gedeelde bucketlist, maar wel realistisch.

Meer weten?

Meer weten over wat FAAZ advocaten kan betekenen voor jullie samenlevingsovereenkomst? Klik dan hier om een bericht te sturen. Voor meer informatie bel Sabien gerust: 06 81 98 58 33  of stuur haar een e-mail.

Sabien Kneepkens

Sabien Kneepkens

Personen- en familierecht advocaat

vfas-familierecht-erkend-specialist-Sabien-Kneepkens

×

Hi!

Klik hieronder op de beschikbare advocaat (mediator) om te chatten op WhatsApp of stuur een email naar contact@faazadvocatenkantoor.nl

× Hoe kan ik je helpen?